Moni meistä saattaa helposti ajatella, ettei pukeutumisella ole autolla ajaessa mitään sen suurempaa väliä. Aivan näin ei kuitenkaan ole. On asioita jotka kannattaa ottaa autoillessa huomioon. Esimerkiksi mukavuus on yksi tärkeitä huomioon otettavia asioita. Toki turvallisuuskin on tärkeässä asemassa asua valittaessa. Eli toisin sanoen, ei ole se ja sama, mitä kuljettaja päällensä laittaa tai ei laita. Ehkä jopa viimeisenä tulee listassa vaatteiden ulkonäkö. Vaikka ulkonäkö on useille todella ratkaiseva seikka pukeutumisessa, on se huono valintakriteeri vaatteille, kun ajaa esim. Suomen päästä päähän. Jos pitkälle matkalle valitsee epämukavat vaatteet, voi se tuntua entistä pidemmältä. Lue siis tämä artikkeli ja harkitse, mitä seuraavan kerran laitat päällesi ratin taakse noustessasi. Onneksi kuitenkin autoiluun soveltuvia, laadukkaita vaatteita löytyy myös trendikkäinä versioina.
Puku ei ole se kaikkein mukavin vaatevalinta autoillessa. Kesällä se saattaa olla kovin hiostava ja epämukava. Jos puku on oltava esim. päämäärään päästäessä, on viisainta pakata se mukaan ja valita vaatetus, jossa olo on mukavampi. Jalkineet ovat yksi tärkeä osa vaatetusta autoillessa. Korkokengillä autoilu voi olla jopa vaarallista. Mikäli korkokengän korko juuttuu esim. auton lattiamattoon, on vaaratilanne lähempänä kuin uskoisikaan. Myöskään rantasandaalit eivät ehkä ole viisain vaihtoehto. Mitkä jalkineet sitten kannattaa valita autoiluun? Lenkkarit ja tennarit ovat hyvä valinta. Samoin kävelykengät. ecco on merkki, jolta löytyy edellä mainittuja kenkämalleja runsaasti. Myös jalkineet voi vaihtaa ajon ajaksi, jolloin ajon päätyttyä voi mieleisensä jalkineet vetää jalkaan. Avojaloin ei myöskään kannata autoa lähteä ajamaan. Usein kuulee, että avojaloin ajaminen ei ole laillista, mutta toisin on. Avojaloin saa ajaa, mutta viisasta se ei ehkä ole. Itse valitsisin autoiluun ehkä rennot collegehousut ja paidan, sekä lenkkarit. Etenkin, mikäli matka tulisi olemaan pitkä. Kesällä puolestaan saattaisin valita shortsit ja t-paidan, sekä tennarit. Talvella toppatakki on syytä riisua pois ajon ajaksi, sillä se estää kolaritilanteessa turvavyön maksimaalisen kiristymisen. Tämä voi olla turvallisuusriski, joka kannattaa ottaa huomioon.
Mitä sanoo laki?
Laki määrää Suomessa hyvin monia asioita, mutta on asioita, joita laki ei määrittele ainakaan kovin tarkasti. Jotkin meistä autoilijoista ehkä miettivät, mitä Suomen laki sanoo kuljettajan vaatetuksesta. Saako autoa ajaa esim. täysin ilman paitaa? Entä saako autoa kuljettaa alasti? autoilijan vaatetus herättää usein keskustelua, kun puhutaan lakiseikoista. Monilla on harhaluulo, että autoa ei saa kuljettaa esim. ilman kenkiä. Kuten aiemmin tässä tekstissä mainittiin, ei tämä luulo pidä paikkaansa. Autoa saa Suomen lain mukaan ajaa ilman kenkiä, eli ns. paljasjaloin. Entä sitten paidatta auton ajaminen? Saako kuljettaja olla ilman paitaa? Yleisesti ottaen Suomen laissa sanotaan, että pahennusta herättävä toiminta ei ole liikenteessä sallittua. Jos esim. naiskuljettaja on täysin alasti ratin takana, saattaa tämä herättää useissa kanssa-autoilijoissa pahennusta. Tällainen tilanne saattaa jopa aiheuttaa vaaratilanteen liikenteessä. Mutta mitä sanoo poliisi, mikäli tapaa alastoman tai paidatta ajavan kuljettajan? Voi olla, että poliisi kehottaa kuljettajaa pukeutumaan, mutta sakkoa ei ehkä suoraan olla kirjoittamassa. Jos sen sijaan joku kanssa-autoilija ilmoittaa alastoman kuljettajan herättävän pahennusta, voi alaston kuljettaja saada sakon. Kaikki tässä artikkelissa mainitut seikat huomioon ottaen suosittelen kuljettajan käyttävän omaa arviointikykyä ja rehtiä maalaisjärkeä, mitä tulee autoiluun ja pukeutumiseen.